JEUGDHULP

Integrale Jeugdhulp is een thema dat Kauwenberg sterk aanbelangt. Gezinnen in armoede komen vaak in contact met de jeugdhulp wat soms gepaard gaat met een uithuisplaatsing van één van hun kinderen. Ouders uit deze gezinnen hebben de behoefte om ontspannende activiteiten te doen met hun kinderen zonder het meeziend oog van opvoeders en contextbegeleiders.

Daarom willen we met de gezinswerking van Kauwenberg specifiek deze gezinnen op een positieve manier bekrachtigingen aan de hand van gezinsactiviteiten en gezinsvakanties op maat. Door een vrije tijdsaanbod voor ouders en hun geplaatste kinderen creëren we opnieuw zuurstof en ruimte voor hechting en kunnen ze samen fijne herinneringen maken.

Deze aanpak heeft een positieve impact voor de mentale gezondheid van ouders en het welbevinden van kinderen en zorgen voor een gevoel van “gewoon gezin” mogen zijn.

“Ik vond het bijzonder dat ik even kon weg zijn van alle hulpverlening. Een gewone vakantie met ondersteuning zonder het gevoel van controle.”

 Binnen de Jeugdvoorziening ontbreekt vaak ruimte en middelen om met individuele en gehele gezinnen, gepaste vrije tijd en vakantie aan te bieden. Daarboven blijven zij een controlerend mandaat dragen waardoor de nodige ontspannen sfeer moeilijker bereikt kan worden. Vandaar onze oproep voor een samenwerking tussen de jeugdhulp en vrijetijdsaanbieders buiten deze sector. Er moet samengewerkt worden met organisaties die ervaring hebben met maatschappelijk kwetsbare doelgroepen. Zij kunnen een ongedwongen vrijetijdsaanbod op maat uitwerken en de nodige drempels wegwerken. Met Kauwenberg willen we een inspiratiebron zijn voor de sector, willen we dit soort initiatieven stimuleren en mee vorm geven in Vlaanderen.

Ik ga op reis en ik neem mee...

Een project van Centrum Kauwenberg vzw, waarbij we met 10 gezinnen met geplaatste kinderen op vakantie zijn geweest. Dit was enorm betekenisvol. In deze podcast gaan we in gesprek met twee moeders die zijn mee gegaan. Wat is het om ouder te zijn als je je kinderen niet dagelijks bij jou hebt? Een paar dagen zorgeloos met je kinderen op vakantie zijn, wat kan dat betekenen? Hoe voelt het om voor één keer niet de uitzondering te zijn?